Datum:
15. 6. 2019

„MYŠLENÍ ZRAKEM“ V MINORITSKÉM KLÁŠTEŘE
Tisková zpráva, 5. 6. 2019

Muzeum Jindřichohradecka pořádá ve spolupráci se Sdružením českých umělců grafiků Hollar výstavu Myšlení zrakem, jejíž zahájení proběhne v sobotu 15. června 2019 ve 14:00 hodin v křížové chodbě bývalého minoritského kláštera v Jindřichově Hradci ve Štítného ulici. Vystavení zhruba padesáti grafik od čtyřiceti významných českých umělců má za cíl uceleně představit současnou tvorbu spolku Hollar. Výstavu plnou barev a různých námětů bude možné navštívit až do 29. září 2019.

V gotických prostorách minoritského kláštera se citlivě včlení do architektonických prvků grafická díla členů spolku, mezi které patří například František Hodonský, Aleš Svoboda, Xénia Hoffmeisterová, Marie Michaela Šechtlová či předseda spolku Pavel Piekar. Budou vystaveny i grafiky mé spolukurátorky Lenky Vilhelmové, se kterou budeme od 12. června výstavu instalovat.“ uvedl kurátor výstavy Jakub Valášek.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar bylo založeno roku 1917 s myšlenkou rozvoje českého umění, konkrétně volné umělecké grafiky. Iniciátorem vzniku byl přední český grafik František T. Šimon, ke kterému se připojili další významní umělci, jmenovitě: Max Švabinský, Vojtěch Preissig, František Kupka, František Bílek působící v Chýnově u Tábora, či Adolf Alex Jelínek, jenž pocházel ze Strmilova u Jindřichova Hradce, a mnoho dalších. Již od svého založení sdružení vyvíjelo značnou výstavní i publikační aktivitu. Tato činnost byla v 70. letech z důvodu normalizačního režimu zastavena a k obnovení došlo až v roce 1990.

Program spolku propojuje úctu a tradici se smyslem pro nové umělecké proudy a názory. V současnosti má SČUG Hollar 22 činných členů a 175 aktivních umělců – grafiků, kteří každým rokem přibývají. Sdružení českých umělců grafiků Hollar má svou Galerii české grafiky, kterou provozuje, s výjimkou dvaceti let, již od roku 1937.

Výstava „Myšlení zrakem“ se bude instalovat v křížové chodbě minoritského kláštera od 12. do 14. června 2019. Během instalace bude možné podání rozhovorů včetně pořízení fotografií z příprav výstavy.

Eva Skořepová

Kontakt:
MgA. Jakub Valášek

historik umění, správce fondů umění a uměleckého řemesla
tel.: 384 363 661, +420 734 233 247
e-mail: valasek@mjh.cz